Odlingen

 

 

 

 

Potatisen sätts i jorden i maj och skördas   mellan slutet av juli till september. Kupning görs flera ggr under odlingen och har till syfte både att hålla undan ogräs och att minska grönfärgning, jorden blir också lucker för potatisen att växa i.

Innan upptagning flammar vi av fälten med gasol så att blasten och det som finns av mögelsporer dör. Risken för röta i potatisen minskar.

Moröttera sås i maj med en såmaskin som sår exakt antal frö per meter, då behöver vi inte senare gallra.

Innan uppkomst flammas åkern av med gasol för att minimera ogräsrensningen. Mekanisk hackning sker mellan raderna men själva raden måste handrensas en till två ggr.

Moroten skördas för färskkonsumtion från aug, men det som ska lagras så sent som i oktober. 

 Tillbaka

Vitkålen drivs först upp till plantor innan den planteras med vår fyrradiga planteringsmaskin.

Även i vitkålslandet hackas det med ogräshacka mellan raderna och ibland kan vi även behöva komplettera med handhackning.

Vitkålen skördas ett och ett för hand och läggs i trälådor för inlagring.

Dill är en snabb kultur som fort går fram till skörd. Den sås i flera omgångar under säsongen.

Även om inte allt går fram till skörd så brukar det ändå bli en massa finfin gröndill. Skördeperioden är endast några veckor i juli/aug. Lite senare blir det också en hel del krondill till kräftkok och gurkinläggningar.

Palsternacka och kålrot är ytterligare kulturer som odlas vissa år i mindre omfattning.